fbpx

“ietsroute linie 1629 is een prachtige en afwisselende fietsroute (lengte ongeveer 50 km) die rondom Den Bosch loopt via Vlijmen, Engelen, Rosmalen, Den Dungen, Halder en Vught. De route is op elk punt te beginnen en loopt in een gesloten cirkel om de stad heen. Gedurende de route zijn voldoende picknickplaatsen en horecagelegenheden om even uit te rusten, te genieten van het uitzicht of om wat lekkers te eten of te drinken.

Het Beleg van Den Bosch en Linie 1629

Sinds 1568 woedde er in de Nederlanden een strijd tegen Spanje en de stad ‘s-Hertogenbosch bleef trouw aan Spanje. Het Beleg van Den Bosch in 1629 was een groots opgezette tegenaanval op de Spanjaarden door prins Frederik Hendrik tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hiervoor legde Frederik Hendrik een meer dan veertig kilometer lange aanvalslinie aan; later bekend als Linie 1629. Het is een aaneenschakeling van dijken en grachten, die werden beschermd met uitkijkposten, schansen en redoutes. Het beleg duurde van april tot half september 1629. De hoofdstad van Noord Brabant werd van maar liefst 6 kanten tegelijkertijd aangevallen. Wat door iedereen voor onmogelijk werd gehouden werd door Frederik Hendrik van Oranje volbracht: de stad Den Bosch werd ingenomen.  De fietsroute Linie 1629 voert door het landschap en laat de wandelaar en fietser ervaren hoe het er in 1629 uitgezien moet hebben.

Fietsroute linie 1629, vertelpunten en app

wegwijzer linie 1629 routeDe route Linie 1629 wordt goed aangegeven met behulp van bordjes ‘Linie 1629 route’. Daarnaast staan er 17 Zuiderwaterlinie-vertelborden langs de route, die je meer vertellen over de historische locatie. De beleving kun je uitbreiden met de Route App. In de Route App vind je een interactieve kaart met zeventien vertelpunten, deze vertelpunten kun je op willekeurige volgorde bezoeken. Zo ontstaat er een tijdlijn met belangrijke momenten van het Beleg 1629.Je moet iedere locatie bezoeken om de tijdlijn compleet te krijgen.

360-graden panorama’s en augmented reality
Zodra je start krijg je een introductie van de twee vertelpersonages: Jan van Hilten en Abraham Verhoeven. Dit zijn verslaggevers uit de tijd van het Beleg 1629 die ieder vanuit eigen perspectief vertellen. Met Augmented Reality (AR) worden de vertelpersonages tot leven gebracht. Zo staan de twee personages in AR recht voor je en voeren zij een dialoog. Op een aantal punten zijn 360-graden panorama’s te openen. Hier kun je zien hoe oude vestingwerken en schansen er uit zagen.

Download de gratis app
Je kunt de app Linie 1629 het beste downloaden via een wifi-netwerk voordat je de route gaat fietsen. Minimale specificaties smartphone: vanaf iOS iPhone 6s. Op iPhone X & XS draait de app het beste. Voor Android zie de volledige lijst met ondersteuning voor Augmented Reality.

Onze ervaring met Fietsroute Linie 1629

Je kunt de fietsroute beginnen op elk gewenst punt. Wij begonnen onze tocht  achter het Jeroen Bosch ziekenhuis, nabij P+R Transferium Deutersestraat en fietsten richting Vlijmen.

 

linie1629 fietsroute langs Engelenmeer

Je komt langs het Engelermeer, een recreatieplas waar veel Bosschenaren tijdens zomerse dagen gaan zwemmen.

linie 1629 fietsroute tussen Engelen en A59

Via een mooi fietspad naast de A59 bereik je het centrum van Engelen.

linie 1629 fietsroute uitzicht op Engelsche Gat

Vanuit Graaf van Solmsweg heb je een mooi uitzicht op het Diezekanaal en het Engelsche Gat.

linie 1629 fietsroute langs Golfbaan Engelen

Voordat je de sluis naar de Henriëttewaard oversteekt zie je aan je linkerzijde de 18 holes golfbaan van Burggolf Golfclub Haverleij.

linie 1629 fietsroute bij crevecoeur

Via de polder van de Henriëttewaard kom je bij Crèvecoeur terecht. Fort Crèvecoeur werd in 1587 door de Staatsen gebouwd als een naamloze schans. Op dit strategische punt kon men de scheepvaart op de Maas en de Dieze controleren. Tijdens het beleg van 1629 fungeerde het als aanvoerhaven voor de belegeraars. Op het terrein stond vroeger een kerkje en militaire gebouwen. Nu kun je, als je het terrein oploopt, nog restanten van de kruithuizen zien. Op dit punt draai je om en fiets je terug naar de Henriëttewaard (ga hier niet linksaf zoals je bent gekomen, maar fiets rechtdoor).  De fietsroute leidt je na aan de andere kant van de Dieze via het bruggetje over het Engelsche Gat richting den Bosch.

linie 1629 fietsroute kasteeltje meerwijk

Je passeert kasteeltje Meerwijk. Dit voormalige buitenverblijf van een rijke Empelnaar stond vroeger bekend als een sjiek erotisch bordeel. Tegenwoordig is Meerwijk weer te boeken voor feesten, diners of events.

linie 1629 fietsroute bij Engelsedijk

Via de Engelsedijk heb je uitzicht op natuurgebied ‘De Diezemonding’. Je kunt er heel fijn wandelen, vissen, picknicken en bramen plukken in de zomer.

linie 1629 fietsroute den boerderij
Via een mooi fietspad door de wijk Orthen kom je langs D’n Boerderij (Herven 52 Den Bosch). Dit restaurant heeft een groot terras waar je kunt lunchen of iets kunt drinken.

linie 1629 fietsroute de heinis

De fietstocht gaat verder via natuurgebied de Heinis. De Heinis is een van de weinig overgebleven stukjes winterdijk van de Maas. Het gebied heeft vaak last gehad van overstromingen. De wielen die er nu nog zijn, zijn er de stille getuigen van. De wielen waren er ook al bij het Beleg van ‘s-Hertogenbosch. Via de Bruistensingel bereiken we via de nieuwe fietsburg de Empelseweg. We vervolgen onze weg langs het nieuwe Maximakanaal richting Wamberg en Den Dungen.

linie 1629 fietsroute poeldonksedijkjk

Langs de Poeldonksedijk ontdekken we ook mooie plekjes waar je ongestoord kunt genieten van de natuur. We fietsen door naar Haanwijk een natuurgebied nabij Halder.

linie 1629 fietsroute  t haantje
Centraal punt van het landgoed Haanwijk is het uit 1649 stammende huis Haanwijk met zijn oude binnenplaats, ommuurde tuin en eeuwen oude bomen (Haanwijk 3, 5271VG Sint-Michielsgestel).
In de beschutting van de binnenplaats is Koffie- en Theehuis ’t Haantje gevestigd, waar je onder het genot van een kopje koffie, thee of fris kunt genieten van de historische ambiance.

Vanaf ’t Haantje kun je fietsroute Linie 1629 vervolgen via het Bossche Broek of via kasteel Maurick. Wij kozen voor de laatste optie.

linie1629 fietsroute halder

Bij buurtschap Halder komen het riviertje de Dommel en beek de Essche Stroom samen.

linie 1629 fietsroute  veerhuis haantje

Onderweg zie je in de verte, aan de Dommel, veerhuis ’t Vaantje. Precies bij dit Veerhuis legde men in 1629 een dam in de Dommel om de toevoer van water te stoppen. Hetzelfde deed men in de Aa en aan de noordzijde in de Dieze. Vervolgens leidde men het wat er om de buitenlinie heen als extra verdediging.

 fietsroute kasteel maurick

Een van de oudste militaire bouwwerken is Kasteel Maurick. Tijdens het beleg van 1629 verbleef Frederik Hendrik er en fungeerde het dus als hoofdkwartier.
Kasteel Maurick is een keerpunt. Je fietst via dezelfde weg terug.

linie 1629 fietsroute kamp vught

Daarna ga je via de bebouwde kom van Vught naar het monument Fusilladeplaats Vught en Nationaal Kamp Vught.

linie 1629 fietsroute de vughtse gement

Via het fietspad langs het Drongelens Kanaal komen we in de Honderd Morgen, dat grens aan de Vughtse Gement.

We fietsen via een fietspad door de polder richting naar ons startpunt achter het Jeroen Bosch ziekenhuis.

Samenvattend:

Als je de fietsroute Linie 1629 rondom den Bosch wil fietsen heb je minimaal een halve dag nodig. De fietsroute is heel goed aangegeven en gaat grotendeels over fietspaden in de natuur. Alleen tussen Den Bosch en Rosmalen en in Vught fiets je langs wat drukkere wegen.  Er zijn voldoende mooie plekken om van het uitzicht te genieten, wat meer te leren over de historische plaatsen tijdens het Beleg van Den Bosch en er is voldoende horeca onderweg.
Wat ons betreft is dit een echte aanrader.