fbpx

Wat moet je in ieder geval één keer geprobeerd hebben als je in den Bosch bent? Het eten of kopen van een echte Bossche Bol De Bossche Bollen van banketbakkerij Jan de Groot staan bekend als de allerlekkerste van de stad. Je kunt de échte Bossche bollen van Jan de Groot dan ook bij verschillende koffiebars en lunchrooms krijgen in de stad. En natuurlijk kun je ze ook kopen bij de Banketbakker zelf (dichtbij het station).

Wat zijn Bossche Bollen?

Een Bossche bol (Bosschenaren noemen het een sjekladebol) is een gebakspecialiteit uit ‘s-Hertogenbosch die wordt gemaakt van soezenbeslag en daarna gevuld met verse slagroom. Tot slot wordt de bol geglazuurd met gesmolten chocoladefondant. Bossche Bollen lijken een beetje op kleine moorkoppen.

Men denkt dat de Bossche Bol voor het eerst aan het begin van de 19e eeuw werden gemaakt. De naam van de uitvinder is niet bekend, maar alle bakkers die nu de Bossche Bollen verkopen houden hun eigen recept zorgvuldig geheim.

Bij moorkoppen wordt op de bovenkant meestal een toef slagroom aangebracht, bij de Bossche Bol doet men dat niet. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes. Er zijn bij Jan de Groot ook kleinere Bossche bollen te koop, maar die moet je vooraf bestellen.  Er is ook nog een grote versie van de Bossche Bol, namelijk de Super Bossche bol. Dit is een Bossche Bol voor maximaal 6 personen.

Hoe eet je Bossche Bollen?

Netjes een Bossche bol opeten is moeilijk. Hoe je dat dan het beste kunt doen? Daar zijn de Bosschenaren zelf ook nog niet uit. Sommigen ‘douwen ‘m in een keer noar binnen’, anderen lepelen eerst via een gaatje de slagroom er uit en eten dan met de handen verder. Je kunt ‘m ook ondersteboven eten, zodat de chocolade als een soort bodem fungeert. Maar gewoon netjes met mes en vork eten is natuurlijk ook prima, vooral in openbare gelegenheden.

Prijs van een Bossche Bol

Een Bossche bol bij Jan de Groot kost in de winkel 2,40 Euro. Je hoeft ze niet vooraf te bestellen. Wel moet je vaak in de lange rij buiten staan. Als je geen zin hebt om te wachten, geniet dan op een terrasje of in een koffiebar van dit typische Bossche gebak.

wachten voor de Bossche bollen van Jan de Groot

 

Adres winkel en lunchroom
Banketbakkerij Jan de Groot
Stationsweg 24
5211 TW Den Bosch