fbpx

sint jan glas in lood ramenDe Sint-Janskathedraal is een gotische kathedrale basiliek, één van de meest gedecoreerde bouwwerken van Nederland en het pronkstuk van Den Bosch. Prachtige details, geweldige glas in lood ramen.  Groots maar toch eenvoudig. De kerk is gebouwd tussen 1380 en 1530 en vanaf de 19e eeuw voortdurend ingrijpend gerestaureerd. Bijzondere aspecten aan de buitenkant van de kerk zijn de ornamenten van de dubbele luchtbogen (of hemelbestormers) en 96 luchtboogfiguren.

Laat je niet vertellen hoe mooi deze kathedraal is, ervaar het zelf. Als de kerk open is (en er geen kerkdienst wordt gehouden) kun je je gewoon even binnenlopen. In de kerk vind je het beeld van Zoete Moeder, de doopvont (15de eeuw), de preekstoel (16de eeuw) en een prachtig orgel.  Fijn om hier te genieten van de rust en de prachtige ambiance. Ook de Mariakapel met de ‘Zoete Vrouwe van Den Bosch’ is indrukwekkend door de bloemenpracht en vele kaarsjes die er worden gebrand. Steek een kaarsje op bij Maria en laat je gedachten de vrije loop.

Beklim de toren van de Sint Jan

Los van een bezoek aan de Sint-Jan, is de Sint-Janstoren ook onder de leiding van een gids te beklimmen (dit kun je boeken bij de Kring Vrienden van Den Bosch). Via de 436 traptreden in de toren kom je bij het oude uurwerk, de luidklokken en bij het carillon. Ter hoogte van de wijzerplaten kun je naar buiten kijken voor een mooi uitzicht over Den Bosch.

Ut Engelke op de Sint Jan 

engel met met mobiel sint jan

Na oplevering van een tienjaar durende restauratie in 2010, is er een bijzonder beeld aan het dak toegevoegd: een engel met een GSM in haar handen en een directe hotline naar de hemel. De bellende engel staat op een luchtboog aan de zuidzijde van de kathedraal (pleinzijde) en volgens sommige Bosschenaren heeft ze goede contacten met Boven.

Bezoekadres Sint Jan

Sint Jan (Kathedrale Basiliek Sint Jan Evangelist)
Torenstraat 18
5211 KK Den Bosch