fbpx

In den Bosch wordt het scheldwoord Koekwaus zelfs vandaag de dag nog regelmatig gebruikt. Een Koekwaus betekent zoiets als een gek persoon, een dwaas. Een Bossche Koekwaus is ook een Bossche specialiteit, bereid met alleen natuurlijke ingrediënten. Het is een koekje met in het midden een gat en het smaakt een beetje naar speculaas.

De uitvinding van de Bossche Koekwaus

Het verhaal gaat dat het rond 1883 moet zijn geweest dat een Bossche koekenbakker bij toeval de eerste ovenverse Koekwaus produceerde. Omdat hij wat te gul was met kruiden en specerijen, kreeg het tweede deegmengsel van die dag een andere samenstelling. Uit zuinigheid wilde hij niets weggooien en bakte hij er toch koekjes van. Met zijn duim prikte hij er eerst een gat in om ze zo van de ‘goede’ te onderscheiden. Toen ze klaar waren, at hij ook van de misbaksels. En wat bleek? Nog nooit had hij zoiets heerlijks geproefd. Hij haalde zijn vrouw erbij en haar conclusie was: ‘Dè ge zon lèkker kuukske nie eerder bedocht het, Koekwaus dè ge d’r bent!’

bossche koekwaus kuukske mee un gat

Tegenwoordig bakt De Broodspecialist in den Bosch ze nog steeds en ze smaken nog steeds even lekker! Deze zaak verkoopt ook nog diverse andere typisch Bossche specialiteiten. Dit is het adres:

De Broodspecialist
Hinthamerstraat 89
5211 MG ‘s-Hertogenbosch