fbpx
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tentoonstelling over de jaren ’80

dinsdag 1 augustus 2017 - maandag 16 oktober 2017

Euro12
de jaren 80 noord brabants museum

De 80’s waren bewogen jaren en inspireerden Van Kooten en De Bie tot termen als doemdenkers en positivo’s. Herbeleef in de tentoonstelling over de jaren ’80 hoogte- en dieptepunten op het gebied van politiek & maatschappij, innovatie & techniek, milieu & gezondheid, mode & muziek, film & tv en sport. Dit speelde er in de jaren ’80:

1980

In Amsterdam wordt Beatrix ingehuldigd als koningin. Koningin Juliana had in januari in een televisie toespraak haar aftreden aangekondigd. De huldiging gaat gepaard met rellen.
De Tweede Kamer stemt in met het abortusvoorstel van het kabinet-Van Agt. In 1976 werd een wetsvoorstel om abortus onder bepaalde gevallen toe te staan nog afgewezen.

de jaren 80 tentoonstelling

1981

De compact disc (CD) wordt geintroduceerd. De CD is ontwikkeld door Philips en Sony. Van het schijfje wordt digitale informatie, zoals muziek, gelezen door een laserstraal.

1983

Opnieuw een massaal protest tegen de plaatsing van 48 kruisraketten in Nederland. In 1981 hielden 400.000 mensen een demonstatie in Amsterdam, nu komen 600.000 betogers naar Den Haag.
Biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ad Doderer worden ontvoerd. Het concern Heineken betaalt f.35 miljoen losgeld, waarna de twee na een tip worden gevonden in een loods.

1984

De populaire Nederlandse band Doe Maar kondigt aan te gaan stoppen. De leden kunnen de druk van het succes niet meer aan. In de Maaspoort in Den Bosch geven ze hun afscheidsconcert.
Amerikaanse wetenschappers ontdekken het Human Immunodeficiency Virus (HIV). HIV tast het afweersysteem van de mens aan en is de veroorzaker van de ziekte aids.

1985

Het volkspetitionnement van het Komite Kruisraketten Nee heeft ruim 3,7 miljoen handtekeningen tegen de plaatsing van 48 kruisraketten in Nederland opgehaald.
Als eerste Nederlander maakt Wubbo Ockels een reis door de ruimte. Als astronaut maakt hij een ruimtevlucht van een week met de Amerikaanse space shuttle Challenger
Op podia in Philadelphia en Londen komen ’s werelds bekendste artiesten bijeen voor Live-Aid. De concerten zijn bedoeld om geld in te zamelen tegen de honger en armoede in Afrika.

1986

Ongeveer een minuut na de lancering van Cape Canaveral explodeert de spaceshuttle Challenger. Oorzaak is een technisch mankement. De zeven bemanningsleden komen om het leven
De kerncentrale in Tsjernobyl ontploft. Een radioactieve wolk verspreidt zich over Midden-Europa en Scandinavie. Pas na enkele dagen geeft de Sovjetunie het ongeluk toe
Evert van Benthem wint voor het tweede achtereenvolgende jaar de Elfstedentocht. In 1985 won Van Benthem de eindsprint van een groepje van vier, nu komt hij alleen in Leeuwarden aan.
President Gorbatsjov van de Sovjetunie en zijn Amerikaanse collega Reagan sluiten het INF-akkoord. Alle kernwapens voor korte en middellange afstand worden vernietigd.

1988

Het Nederlands voetbalelftal wint in Munchen het Europees kampioenschap. Nederland verslaat in de finale de Sovjetunie met 2-0 door doelpunten van Gullit en Van Basten.
Boven het Schotse dorp Lockerbie ontploft een Boeing 747 van de Amerikaanse maatschappij Pan Am. 270 Inzittenden komen om het leven. Twee Libische terroristen zouden de daders zijn
Sovjet-leider Gorbatsjov introduceert nieuwe begrippen: glasnost en perestroika. Glasnost betekent meer openheid in de samenleving, perestroika hervormingen in politiek en economie
De politie arresteert Ferdi E. op verdenking van de ontvoering van Gerrit-Jan Heijn. E. bekent en op zijn aanwijzingen wordt het lichaam van Heijn gevonden. E. krijgt 20 jaar cel

1989

Nog geen maand na de viering van het 40-jarig bestaan van de DDR valt de Muur in Berlijn. Duizenden Oost Duitsers maken gebruik van de mogelijkheid om naar het westen te gaan.
In Roemenie wordt dictator Ceausescu afgezet. Enkele dagen later wordt hij na een kort proces geexecuteerd. In Oost-Europa zijn nu alleen de Sovjetunie en Albanie communistisch.
De twee laatste oorlogsmisdadigers die in Nederland gevangen zitten, Aus der Funten en Fischer, worden vrijgelaten. De ‘Twee van Breda’ komen om gezondheidsredenen vrij.Voor het eerst krijgt Nederland commerciele televisie. Twee zenders presenteren zich: RTL Veronique, later omgedoopt tot RTL 4, en TV10. De laatste krijgt echter geen zendvergunning.

 

 

Gegevens

Begin:
dinsdag 1 augustus 2017
Einde:
maandag 16 oktober 2017
Kosten:
Euro12
Site:
http://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/bezoek/tentoonstellingen-activiteiten/tentoonstellingen/jaren-80/

Locatie