fbpx
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Drie Koningen Den Bosch 2020

zondag 5 januari 2020 @ 16:00 - 21:00

drie koningen den Bosch

De Driekoningen intocht kent een lange traditie in den Bosch. Al sinds 1935 volgen de Drie Koningen uit het Oosten de Bijbelse ster op weg naar de stal in de Sint-Jan in den Bosch om het pasgeboren goddelijk kind hun geschenken aan te bieden. Nergens in Nederland wordt dit bijzondere evenement, waar honderden kinderen aan mee doen, zo groots en inhoudsvol beleefd als in Den Bosch.  Traditioneel, uitbundig, gastvrij en pontificaal verwelkomt de stad jaarlijks de Drie Koningen uit het Oosten en er komen dan ook steeds meer toeristen naar de stad. Ook dit jaar bestaat de stoet uit onder meer ruiters, pages, hofdames en herders met schapen. Vanaf 15:00 zijn de meeste dieren al op de Markt te bekijken en vanaf 16:00 worden er gratis lampionnen voor de kinderen uitgedeeld.

Intocht Drie Koningen Den Bosch 2020

De intocht start op 5 januari 2020 omstreeks 16:45 uur vanaf de Markt voor Hotel Central. Op hun kamelen worden de koningen Balthasar, Caspar en Melchior omringd door een grote Oosterse hofhouding. De stoet loopt vanaf Hotel Central via de Pensmarkt naar het Stadhuis.

Om 16:55 komt de stoet aan bij het Stadhuis. Hannah klopt daar aan de deur om aan de Burgemeester de weg naar de Sint Jan te vragen. De stoet zet zich daarna weer in beweging en loopt dit jaar via de Kerkstraat, de Torenstraat en Hinthamerstraat naar het Noorderportaal van de Sint Jan. Naast een verlichte (Bijbelse) ster geven de vele lampionnen een stralend effect aan de intocht. Bij het Noorderportaal wordt iedereen welkom geheten voor de bisschop.

Het is de bedoeling dat de kinderen rond om het altaar plaatsnemen (daar liggen kleden op de grond). Alle ouders en volwassenen wordt vriendelijk verzocht in de banken plaats te nemen. De korte viering van Driekoningen begint nadat iedereen in de Sint Jan is en de deuren gesloten zijn.
Afsluitend brengen de Koningen en de kinderen een bezoek aan de Kerststal.  Rond 18:00 verlaat iedereen de Sint Jan via het Zuiderportaal.
Op het Bosch’ Winterparadijs is er voor de kinderen na afloop, gratis warme chocomelk en zal op het podium met de koningen het Bosch’ Winterparadijs worden afgesloten

Het Vierde Geschenk

De Drie Koningen nemen ieder een drietal geschenken mee voor het kindje Jezus; goud, wierook en mirre. De Stichting Driekoningen introduceerde enkele jaren geleden het zeer succesvolle concept van het Vierde Geschenk. Een geschenk van een kind aan een ander kind die het iets minder goed heeft, hoe mooi kan het zijn? Afgelopen jaar zijn er maar liefst 8.000 geschenken overhandigd aan de Bossche Kleding- & Speelgoedbank, deze stichting zorgt ervoor dat de geschenken bij gezinnen en kinderen terecht komen die het echt nodig hebben. Al vanaf half december kan iedereen zijn geschenken achterlaten op speciale tafels in de Sint-Jan, in de zijbeuk aan de zuidzijde.

Foto: Marjolein van de Peppel bij de intocht Drie Koningen op 8 januari 2017

Gegevens

Datum:
zondag 5 januari 2020
Tijd:
16:00 - 21:00

Locatie