fbpx
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Carnaval Den Bosch 2020

zondag 23 februari 2020 @ 12:11 - woensdag 26 februari 2020 @ 00:55

Carnaval den bosch 2018

Op 23, 24 en 25 februari 2020 vieren we Carnaval in den Bosch. Het Carnaval is het grootste volksfeest van den Bosch en kent een lange traditie. Ieder jaar staat er tijdens Carnaval een thema centraal, en voor 2020 is dat ‘Oeteldonk binnenstebuiten’. Kom je naar Den Bosch om Carnaval te vieren? Maak er een leuk Carnavalsweekend van en boek op tijd een hotel. 

carnaval den Bosch intochtt

Carnaval in Oeteldonk sinds 1882

De geschiedenis van het, tot over de landsgrenzen befaamde Oeteldonkse Carnaval gaat terug tot 1882. Volgens de middeleeuwse Vastenavond traditie van de ‘omgekeerde wereld‘ wordt de stad Den Bosch jaarlijks in het driedaagse dorp Oeteldonk omgedoopt. Aan het hoofd van den van het dorp staat de burgervaojer Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd, ook wel d’n Peer genoemd. Hij treedt tijdens de feestelijkheden op als gastheer en regeert met zijn gevolg (zijn assessor en de veldwacht Driek Pakaon) over de stad. Zo zijn er meer belangrijke hoofdpersonen en symbolen in Oeteldonk, zoals de rood-wit-gele vlag en het standbeeld van Boer Knillis.

De carnavaleske aanleiding tot het carnavalsfeest is een driedaags bezoek van onze vastenoavondprins, Z.K.H. Prins Amadeiro XXVI aan Oeteldonk (zijn ‘Pronkjuweel’) De Oeteldonksche Club van 1882 neemt een groot deel van de organisatie voor haar rekening neemt en bewaakt de tradities. Elk jaar wordt er een ander thema gekozen dat direct of indirect met (het Oeteldonkse) carnaval te maken heeft. Het motto van 2020 is” Oeteldonk Binnenstebuiten”. Wil je weten hoe je Oeteldonk Carnaval moet vieren? Lees dan de 11 geboden!

De drie officiële carnavalsdagen van 2020

1e officiële Carnavalsdag: zondag 23 februari 2020

Carnaval begint officieel op zondag 23 februari 2020 als Z.K.H. Prins Amadeiro XXVI aankomt op Oeteldonk Centraol. Hij wordt dan ingehaald door de Oeteldonkers zelf, de boeren en de durskes. De deelnemers aan de Intocht van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro XXVI en Zijn adjudant is voor iedereen vrij. De deelnemers kunnen zich vanaf 10:11 uur opstellen op het Stationsplein, de Stationsweg en de Havensingel.

Oeteldonk Centraol Den Bosch Carnaval

Om 11:11 uur komt  Z.K.H. Prins Amadeiro XXVI  aan op Perron I van Oeteldonk Centraol. Zij stappen uit op de stapsteen. De Hofstationschef van Oeteldonk Centraol begeleidt het gezelschap daarna door het station naar het Stationsplein. Aan de voorzijde van Oeteldonk Centraol hangt de Hoogheid een boerenkoolkrans om het beeldje van één van Zijn voorvaderen, Amadeiro XVI. Vanaf het podium dat geplaatst is op het Stationsplein, spreekt Z.K.H. Prins Amadeiro XXVI om circa 11:33 uur Zijn volk toe.

carnaval den bosch onthulling knillisOm ongeveer 11:55 uur start de Intocht van Z.K.H. Prins Amadeiro XXVI vanaf het stationsplein. Wanneer alle deelnemers aan de Intocht de Markt gepasseerd zijn, draagt de burgemeester van Den Bosch de ambtsketen over aan de Burgervaojer van Oeteldonk, Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd. Na de overdracht van de ambtsketen wordt het volkslied gespeeld. Z.K.H. Prins Amadeiro XXVI spreekt vervolgens vanaf het bordes van het stadhuis Zijn onderdanen toe.

Het symbool van de Bossche carnavalsgedachte is Boer Knillis, die op zijn sokkel op de Bossche Markt staat. Iedereen is gelijk met carnaval en dat symboliseert de boerenkleding van Knillis.  Op carnavalszondag rond 15:11 uur wordt hij onthuld door de Prins in het bijzijn van duizenden Oeteldonkers. In schrikkeljaren wordt hij vergezeld door zijn huishoudster Hendrien.

2e officiële Carnavalsdag: maandag 24 februari maart 2020

Op maandag om 9:44 uur begint het Oliebollenfanten Feest (’T OF) in de Orangerie (Sint Josephstraat 15a, Oeteldonk). Dit is een gratis feest voor  alle Oeteldonkertjes (en hun ouders) en heeft natuurlijk het thema ʹOetedonk Leeft!ʹ.

Als je broertje, zusje, kind of kleinkind enzovoort, enzovoort, geboren wordt op de zaterdag voor carnaval, 22 februari maart 2020, dan kan dit kindje de Oliebollenfantenbaby van 2020 worden. Dit kersvers Oeteldonkertje moet dan op maandag 24 februari 2020 tussen 10:33 uur en 10:55 uur, tijdens ’T OliebollenfantenFeest, aangegeven worden bij Peerke van de Molshoop bij het speciale Oeteldonkse Oliebollenfanteninschrijfbureau in de Orangerie.

boer knilles begraven carnavalOm 12:33 vertrekt d’n Grôten Optocht vanaf de Van Grobbendoncklaan, Oeteldonk, De route is als volgt.:
Van Grobbendoncklaan (opstellen), Graafseweg, Hinthamereinde, Hinthamerstraat, Torenstraat, Parade, Triniteitstraat, Oude Dieze, Verwersstraat, Achter het Stadhuis, Achter het Verguld Harnas, Schapenmarkt, Markt, Marktstraat (ontbinding).

3e officiële Carnavalsdag: dinsdag 25  februari 2020

De begrafenis van boer Knillis, het einde van de CarnavalVanaf 14:11 vertrekt de Keinderoptocht met diverse carnavalsclubs vanaf de Karrenstraat en deze komt om 15:11 uur aan in het Hoftheater der Amadeiro’s.  De route van de Keinderoptocht is als volgt (onder voorbehoud): Karrenstraat – Visstraat – Hooge Steenweg – Pensmarkt – Schapenmarkt – Markt (stadhuis) – Hinthamerpromenade – Torenstraat – Parade – Hoftheater der Amadeiro’s (via de hoofdingang).

Na drie dagen van een geweldig feest met gein, plezier, muziek, dansen en hossen is het tragikomische moment daar: de begrafenis van Boer Knillis. om 23:33 uur. Nadat het thema voor carnaval 2021 bekend is gemaakt, vertrekt de Hoogheid naar Zijn Winterpaleis en kan de Oeteldonker weer naar huis

 

Overzicht
Evenement
Carnaval in den Bosch
Locatie
Binnenstad Den bosch,
Starttijd
23 februari 2020
Eindtijd
25 februari 2020

Gegevens

Begin:
zondag 23 februari 2020 @ 12:11
Einde:
woensdag 26 februari 2020 @ 00:55
Evenement Categorie:
Site:
https://www.oeteldonk.org/

Locatie